Advent je peto godišnje doba. Mnogima najljepše. Doba čarolija i čuda. U zraku se osjeća radost iščekivanja. Svjetlost lampica i raskošni ukrasi učine ljepšima domove, gradove, cijeli svijet. Ljudi misle jedni na druge, biraju darove i nose ljubav.

Advent je doba godine kojemu se svi vesele. Djeca najviše. I oni odrasli koji su u sebi uspjeli sačuvati dijete. Nisu mu zabranili da se igra i sakrili ga od svijeta i sebe samih.

Čudesni prostor za igru

Projekt Ilica: Q’ART i njegovi autori Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić su u suradnji s inicijatoricom ideje Vlatkom Vužić, ove godine u svom zimskom izdanju osmislili čudesni prostor za igru u Ilici 92 i Ilici 67, svojevrsni trg u zatvorenom. Tu će mala i velika djeca ovog adventa imati prostor za radost ispunjen igračkama i igrom.

Baš kao u pravom adventskom kalendaru pa čak i duže, od 1. do 31. prosinca, čeka ih novo iznenađenje, upakirani sadržaj i šareni program s velikom mašnom. Šareni vizualni dio osmislila je Ivana Nikolić Popović, kreatorica svih vizualnih materijala ove čudesne iličke priče. Ilustratorica Ivana Pipal je osmislila čarobnu ilustraciju za prostor Male radionice čuda u Ilici 67. Veselog Urban Toya koji će dočekivati posjetitelje na ulazu u „Mali muzej čuda“ je osmislio i izradio Aleksandar Battista Ilić.

Mali muzej čuda

„Mali Muzej Čuda” u Ilici 92 mjesto je u kojem će svoj privremeni dom pronaći brojne igračke zagrebačke tvornice igračaka Biserka. Ona je započela s radom upravo u Ilici, na broju 118.  Veliku kolekciju igračaka posudio je kolekcionar Igor Novaković. Na toj lokaciji posjetitelji će svakoga dana moći uživati u druženju s igračkama sa zagrebačkom pričom. Njihovu postavu potpisuje kustosica Mirna Vukotić.

Moći će se susresti i s domaćim kreativcima Dunjom Nemčić, Jasmina i lutkice, Kištra, Love & Hobby i Nena dolls koji izrađuju unikatne igračke koje će mnogima biti najljepši dar pod borom. Svake večeri u tom će se prostoru događati i “Čudesna čitopričaonica” u okviru koje će gostovati domaći pisci i spisateljice. Djeci će čitati svoje priče tik prije spavanja. Cilj je potaknuti djecu (i roditelje) da baš na taj način pozdrave svaki dan i utonu u miran san.

Svakog četvrtka djeca će se moći upoznati i s jednom od školica stranih jezika. Putem njihovih priča mogu doznati kako Advent izgleda u drugim kulturama, a nedjelja je dan za “Bajkaonicu”.

Mala radionica čuda

“Mala Radionica Čuda” u Ilici 67, priča neku drugu adventsku priču čiji sadržaj čine razne kreativne radionice i crtić profesora Baltazara za dobru večer. Neke od radionica u kojima će djeca uživati su: “Božićne kreativne KREA radionice”, “Borske krasilice”, “Tvornica rime” te izrada raznih tipova igračaka, od autentičnih hrvatskih do onih koji će se osmisliti u malim glavicama i pretvoriti u kreaciju malih ručica. Izrađenim ukrasima djeca će okititi i “Društveni Bor Ostvarenih Želja i Čuda” koji će ostvariti sve želje koje stavite na njega i kraj kojega će 31.12. biti organiziran i dječji doček Nove godine.

Ova čudesna mjesta u Ilici posjetit će i sveti Nikola koji će se na svoj rođendan doći družiti s djecom i igračkama.

Sve detaljne informacije o čudesnim programima nalaze se na: www.malimuzejcuda.eu

Kako vam se sviđa članak?