Brussels

Europski parlament, čokolada i pivo! Koju od ove tri asocijacije izbaciti da bi uvrstili još jednu, ne manje važnu? To je nemoguće, jer Brussels je grad na koji vas asociraju četiri jednako važne stvari, od kojih je ona četvrta najpoznatija među mališanima.

U ovom gradu su nastali štrumfovi, odnosno, nastali su mnogi poznatiji i manje poznati likovi obilježivši svačije odrastanje. Prisjećam se kako sam nestrpljivo kao dijete, iščekivala nove pustolovine Tintina proživljavajući zajedno s njim sve strahove, radosti i tuge….

Kada će to sunce?

Kada sam dolazila u Brussels, moje znanje je bilo općenito, kao uostalom o svakom većem europskom gradu kojeg do sada nisam posjetila. Očekivanja su bila prosječna, a vremena za obilazak relativno malo. Zato sam, kao njen veliki poklonik, krenula putevima čokolade (ozbiljnije sadržaje odgodila sam za neki drugi dan). Jer što vam može bolje popraviti raspoloženje kada u jednom od prosječno 226 kišnih dana u godini, gledate u nebo nadajući su malom komadiću plavetnila među teškim sivim oblacima.

Čokolada spašava stvar

Čokolada definitivno spašava stvar! Bez obzira da li je crna, mliječna, s orašastim plodovima ili suhim voćem, ili možda ispunjena čarobnom kremom spravljenom po recepturi koja se čuva kao nacionalno blago, pri svakom zalogaju raspoloženje raste. Iako sam kao njen strastveni poklonik, mislila da o njoj znam apsolutno sve, obilazak novootvorenog Muzeja čokolade Belgian Chocolate Village me u to potpuno razuvjerio. Kroz kratki film, eksponate iz cijeloga svijeta i praktičnu radionicu ući ćete u tajne ove slastice bez koje svijet ne bi bio isti. A nakon edukativnog dijela, zaslužili ste toplu čokoladu u ugodnom ambijentu čokolad-bara na katu muzeja. Prilika je to za predah prije daljnjeg obilaska grada. Pogled u nebo: sunca i dalje nema, no sada uz čokoladni predah, može se i bez njega.

Grand Place

Impresivan gotičko-renesansni glavni trg idealno je mjesto za početak istraživanja. Ukoliko želite vođenu turu, pogledajte oko sebe i potražite natpise free walking tour na nekom od kišobrana u rukama vodiča. Da dobro ste razumijeli! To je besplatno razgledavanje središta grada, ali na kraju razgleda vašem vodiću platite koliko mislite da je zaslužio. Vodič može biti svatko tko je naučio nešto o povijesti i sadašnjosti, tko je otkrio zanimljive detalje iz života poznatih stanovnika Brusselsa (poput Karl Marxa), ili tko jednostavno ima dar širenja pozitivne vibre među ljudima.

Brussels i njegove tajne

Tako smo saznali da je u zgradi današnjeg Gradskog muzeja (King’s House) nekada bila prodaja kruha, da je Gradska vijećnica građena u dvije faze pa je samim time i nesimetrična, da osim naširoko poznatog Manneken-Pisa, postoji i gotovo nepoznata “djevojčica koja piški” u ulici u kojoj se nalazi belgijski hram pive-Delirium, pivnica s više od 2000 vrsta piva iz cijeloga svijeta koja je upisana i u Guinessovu knjigu rekorda.

Brussels nije velik grad, a njegovo središte možete bez problema prehodati. Osim središnjeg dijela grada, koji vrvi turistima iz cijega svijeta, nikako ne propustite dio u kojem su smještene institucije Europske unije. Obilazak Parlamentariuma približit će vam funkcioniranje Europskog parlamenta, no i prikazati niz zabavnih interaktivnih sadržaja.

Atomium i ostale atrakcije

Posjetite Atomium, jedan je od najpoznatijih landmarkova na svijetu. Objekt je izgrađen za potrebe Svjetske izložbe 1958. godine u obliku molekula. U njemu se održavaju razne izložbe, a među turistima je iznimno popularan zbog spektakularnog pogleda na grad. Brussels ima još jedan nezaobilazan landmark. Manneken-Pis je sigurno najprepoznatljiviji simbol Brusselesa. Kip ovog malog bezbrižnog dječaka ima oprava više no naša sva djeca zajedno (ukupno 925), a zbirku svih tih kostima, možete pogledati u Gradskom muzeju (King’s House) na Grand Placeu.

Princeza Astrid

Od kada sam bila dijete divila sam se kraljicama i kraljevima, princezama i prinčevima i njihovim dvorcima i palačama. Zamišljata sam ih baš kao iz bajke u dugim svjetlucavim opravama i sjajnim cipelicama. No, kratki i slučajni susret sa princezom Astrid, kćerkom kralja Alberta II i kraljice Paole, još jednom me uvjerio da pripadnici današnje plemstva izgledaju i oblače se poput nas. U živom razgovoru sa svojim sugrađanima ostavljala je dojam tople i vesele osobe.

U carstvu stripa i crtića

Jedna od najvažnijih stvari u odrastanju svakog djeteta su njegovi omiljeni crtani junaci. Kroz moj život prošlo ih je stvarno puno, no zanimljivo je da su neki likovi bezvremenski i vežu različite generacije. Jedni od takvih likova su i štrumpfovi, nastali upravo ovdje u Brusselesu.  Njihov početak nije trebao biti tako slavan jer su se prvi puta pojavili kao sporedni likovi u sasvim drugom stripu, no publici su se toliko svidjeli da je tražila od autora nove priče upravo o njima. I tako su ovi plavi mališani osvojili svijet!

Danas svako dijete zna tko je Smješko, Pospanko, Papaštrumpf, Štrumpfeta…. Ja se iz svoje mladosti sjećam i Tintina i Lucky Luka koji su također nastali ovdje. Današnji Comics Art Museum ili Muzej stripa nalazi se u predivnoj Art Nouvau zgradi od stakla i željeza, poznatog arhitekta Victora Horta izgrađenoj 1906. godine., koja je već sama po sebi toliko zanimljiva da ju pohode i oni koji nisu zaljubljenici u crtane likove. U muzeju ćete saznati sve, baš sve o stripu, o mnogobrojnim autorima, o različitim stilovima i tehnikama. Mnoge će iznenaditi da postoje i oni jako “ozbiljni” stripovi namijenjeni isključivo odraslima. Kada se umorite od mnoštva informacija koje ćete ovdje dobiti, ručajte u  ugodnoj atmosferi Brasserie Horta, u prizemlju muzeja.

Gastronomija

Kada govorimo o gastronomiji, belgijska kuhinja koketira s francuskom, ali je zapravo posebna. Morski plodovi u svim varijantama, popularni vafli, pomfries koji nikako nije french fries… i još mnogo toga. Pravo bogatstvo belgijske kuhinje možete doživjeti u popularnom restoranu Chez Leon. Nakon dobre večere, na svega nekoliko koraka nalazi se već spominjani Delirium – idealno mjesto za degustaciju još jednog od zaštitnih znakova Belgije – čuvenog belgiskog piva. Idealan izbor za kraj dana!

Kraj.

Ako vam se svidjela reportaža o Brusselesu, pročitajte kako nam je bilo u New Yorku

Kako vam se sviđa članak?