glamping šator

Još kao dijete, više od svega željela sam kućicu na drvetu. Samo moju, o kakvoj, uvjerena sam, maštaju sva djeca svijeta. Ali kao gradsko dijete odrastala sam u stanu, pa je moja kućica bila jedna obična grana na obližnjem drvetu, u parku ispred zgrade. Zato sam sada, u Garden Villageu na Bledu dosanjala svoj dječji san.

Bled kao destinacija možda mi ne bi bio tako zanimljiv bez Garden Villagea. A kućice na drvetu možda mi ne bi bile tako lijepe da nije neposredne blizine predivnog Bledskog jezera. Oni su zapravo nedjeljiva cjelina za sve one koji posjete ovaj kraj. Garden Village Bled nije samo resort: to je i svojevrsna atrakcija. Jedinstven je na ovim prostorima, pa mnogobrojni turisti dolaze ovamo makar samo na ručak i kupanje u prirodnom bazenu prepunom, vjerovali ili ne, minijaturnih crnih žaba.

Glamping šator Garden Villagea …

Kada birate smještaj, teško se odlučiti jer sve što je u ponudi ima svoje prednosti. Ako ste mladi i dolazite u paru, idealan izbor su šatori za dvoje. Smješteni su iznad potoka i zaklonjeni gustim krošnjama drveća. Ispod vas žubori voda, preskačući oblo kamenje, a u jezercima plivaju povelike pastrve. Vi uživate na „terasi“ vlastitog šatora uz hladno piće i omiljeno ljetno štivo – može li bolje? Može! Rashladiti se možete i u potoku ispod vas, do kojeg ćete se spustiti drvenim stepenicama s vlastite terase. S iste terase pruža se pogled na šumski proplanak. Na njemu bezbrižno pase nekoliko konja. Ovi šatori nemaju vlastitu kupaonicu, no ona zajednička udaljena je svega nekoliko koraka. Dobro je održavana tako da ni u jednom trenutku nećete imati osjećaj da ju je koristio netko prije vas.

Ako dolazite s djecom, možete se smjestiti u veći glamping luksuzni šator za četvero. Okružen je zelenom, održavanom travnatom površinom u sklopu koje je vaš privatni vrt. Na drvenoj terasi ispred šatora naći ćete vlastitu bačvu za kupanje s grijanom vodom. Temperirati je možete i sami, dodajući cjepanice u peć, pa ćete tako uživati u kupanju i u kasne noćne sate. Skriveni od pogleda ostalih gostiju, brčkat ćete se na vlastitoj terasi, a ako vam sunčeve zrake budu prejake, rashladite se u klimatiziranoj unutrašnjosti šatora.

Poseban je doživljaj tuširanje na vanjskom tušu s pogledom u nebo (uobičajenom za neke tropske krajeve). Tuš se nalazi unutar samog šatora, a od pogleda izvana štite ga visoke drvene oblice.  Unutrašnjost šatora opremljena je drvenim namještajem i svim potrebnim „sitnicama“ za bezbrižan boravak. Popodnevni sati idealno su vrijeme za branje voća iz „vlastitog“ vrta. U ponudi su jagode, trešnje, ribizli, ogrozd… a sve to iz bio uzgoja.

… ili kućica na drvetu?

Ako ste se pak odlučili za kućicu na drvetu, gledat ćete svijet iz ptičje perspektive. U hladovini bujnih zelenih krošanja, svijet će vam izgledati ljepše i drugačije. Kućice na drvetu idealne su za obitelji s djecom, a posebna atrakcija je mreža na galeriji s koje, sjedeći ili ležeći, možete promatrati što se događa ispod vas. Kada pođete na počinak, nakon uzbudljivog dana, uspavat će vas ujednačeni kreket žaba iz obližnjeg potoka.

Bledski specijaliteti

Osim smještaja, ovdje je i restoran drugačiji. Već na prvi pogled vidi se da se prilikom uređenja vodila briga o svakom detalju. Na stolovima raste živa trava i začinsko bilje, kroz restoran prolazi potok, a  terasa s početka priče je uz rub bazena, napravljenog tako da imate osjećaj da se radi o pravom jezeru ispunjenom šašom, lopočima i oblucima. Na „švedskom“ stolu naći ćete uglavnom domaće specijalitete. Domaće kobasice, sir, domaće marmelade, džemove i sokove, a što se tiče kruha… o njemu i danas sanjam!

Posebno je lijepo kada padne noć i kad se upali vatra u velikom otvorenom ognjištu pokraj bazena. Zaklonjeno od znatiželjnih pogleda ovo je mjesto idealno za intimna društva. Uz čašu vina i ugodno druženje, bit će to točka na i prekrasnog dana.

Za svakoga ponešto

Bilo da ste ljubitelj bicikliranja (bicikle možete iznajmiti u resortu), kajakinga, šetnje ili kupanja u jezeru, u svakom ćete slučaju doći na svoje. Jezerska voda tako je ugodna i kristalno čista da vas jednostavno mami. U blizini se nalazi i adrenalinski park i bob staza, pa ukoliko volite adrenalinske avanture, to će biti pravo mjesto za vas. Čekanje u redu za žičaru koja vas vozi do vrha možda je malo dosadno, no adrenalin koji ćete osjetiti dok jurite bobom kroz zavoje, vrijedan je te male „žrtve“. Popeti se možete i pješice po Rikijevoj trim stazi, a na vrhu ćete se razgibati u zanimljivom Pustolovnom parku. A kad se spustite u podnožje, dočekat će vas osvježenje na otvorenoj drvenoj terasi, na kojoj sam otkrila nešto sasvim novo i inovativno, dobrodošlo za ljetne vrućine: drveni stup na koji su obješene brojne špricalice za vodu, pa tko voli…

Kroz hladovinu šume možete se popeti na okolne brežuljke s kojih se pruža prekrasan pogled na Bled i jezero u dolini. Kad popusti najveća vrućina, jezero se „napuni“ plovilima svih vrsta: od pedalina i čamaca na vesla, do turističkih brodica u redovnom obilasku najljepših kutaka jezera. A jedno od najljepših mjesta nalazi se u samom njegovom središtu. Bledski otok nekad je bio svetište božice ljubavi Žive, a danas se na njemu nalazi crkva Marijina Uznesenja, do koje vodi 99 kamenih stepenica.

Bledski Stari grad

Na mnogobrojnim terasama uz samo jezero, možete probati odlične kolače ili se osvježiti hladnim napitkom prije uspona na Stari grad. Oni nenavikli na pješačenje mogu se dovesti do podnožja, no ja bih preporučila hodanje kojim ćete se, slušajući šuštanje lišća, pjev ptičica i žuborenje potoka, uspeti gore do samog vrha. Sa Staroga grada puca jedinstven pogled na Bled, jer je i njegov položaj također jedinstven: izgrađen je na strmoj litici koja se gotovo okomito spušta do samog jezera. Nije potrebno pisati o njegovoj burnoj prošlosti, jer se o njoj može pročitati gotovo u svakom turističkom vodiču, a i na službenoj stranici turističke zajednice, zato ću se usmjeriti na odličnu atmosferu koja vlada ovdje. Brojni turisti uživaju u prikazu starih, izumrlih zanata, slikajući se uz njihove tradicionalno odjevene demonstratore. Djeca otvorenih očiju gledaju muškarce u srednjovjekovnim odorama koji rado poziraju i postaju svojevrsna bledska razglednica.

Za sva godišnja doba

Za Bled se kaže da je cjelogodišnja destinacija, i to je točno, s obzirom na sadržaje koje nudi. Zimi je to skijanje i sanjkanje na obližnjim skijalištima te klizanje po zamrznutim vodenim površinama, a u proljeće na svoje dolaze ljubitelji bicikliranja, šetači i planinari. Ljeti se možete rashladiti u svježoj jezerskoj vodi, dok će ujesen najviše uživati ljubitelji domaće kapljice i domaće kuhinje. Bled kao destinacija nikako ne bi mogla cijele godine „živjeti“ od turizma da nema svoju logistiku u obliku mnogobrojnih restorana, hotela, pansiona, suvenirnica… toga je ovdje doista napretek. Garden Village s početka naše priče i sam je dio te logistike, ali onaj dio koji na Bledu razvija kvalitetan turizam i u tome prednjači.

Kraj.

Ako vam se svidio Garden Village, možda će vas zanimati Linden Tree

2 komentara

Kako vam se sviđa članak?