Ulaz u Nassau s morske strane

Plavo i još plavlje, sve do nestvarnih nijansi tirkizne, to su Bahami, rekli bi oni koji su ih posjetili. A mi ćemo komentirati: Toliko tirkizno-plavo da je teško zaključiti na kojoj se točki na horizontu Atlantski ocean spaja s plavetnilom neba.

Kaže se da su Bahame, a time i Nassau stvorili britanska pravila, ponos afričkih robova i američki turizam. To nije daleko od istine, jer su upravo stroga pravila omogućila ovoj otočnoj skupini veliku sigurnost i prosperitet, a potomci ponosnih afričkih robova, koji su se na njih naselili, danas su glavni nositelji razvoja turizma. Otoci su omiljeno mjesto za odmor američkih turista, pa su sve tri konstatacije itekako točne.

Većina turista dolazi u Nassau velikim kruzerima, no to je samo prvi susret s ovim karipskim rajem pri kojem se rađa velika želja za ponovnim dolaskom. Ako dođete kruzerom, vrijeme koje ćete provesti u glavnom gradu prilično je ograničeno. Stoga imamo nekoliko prijedloga kako ga što bolje iskoristiti. Prije svega posjetite Paradise Island i Atlantis hotel koji je više od samog hotela. Ondje ćete naći zabavni vodeni park, akvarij, kockarnicu i nadasve impresivnu građevinu, bez obzira na to sviđa li vam se ili ne. Što se mene tiče, u ovaj karipski raj više pašu niske, živo obojene kućice, no prihodi od turizma ipak mijenjaju vizure.

Muzej gusarstva

Iako se Nassau smjestio na New Providenceu, jednom od manjih otočića arhipelaga (koji ih ima više od 700, a ovaj je 11. po veličini), to mu nije bila prepreka da postane glavni grad i najvažnije pristanište za mnogobrojne kruzere.

Nassau je u povijesti (sve do 1718.) bio omiljena destinacija, što se i danas jasno vidi prema količini suvenira s gusarskim obilježjima koji se prodaju u trgovinama i na uličnim štandovima. Obilazeći Nassau, možete posjetiti i Muzej gusarstva, a ako se ne odlučite ući, na to će vas u svom zanimljivom nastupu „prisiliti“ dežurni gusar pred vratima.

Šetnja kroz Nassau

Šetnja ulicama Nassaua je nadasve zanimljivo iskustvo: ako vas zadesi nenadani pljusak, ne brinite. Većina ulica je jednim dijelom nadsvođena, pa možete neometano nastaviti svoj pohod na trgovine. Šoping je glavna zanimacija u gradu (pored vodenih aktivnosti), a kad čujemo da je Nassau i bescarinska zona, već se vidimo kako kupujemo i ono što nam treba i ne treba, jer ta činjenica čovjeka nenadano ponese. Najviše se kupuju dijamanti i nakit, satovi i kozmetika, ali i tehnika. Ja sam se zadržala na lokalnim suvenirima, poput spužava, školjaka i zanimljivih lokalnih instrumenata.

Svakako posjetite i Muzej Pompey, nazvan po slavnom robu Pompeyu. U njemu će vam ispričati priču o teškom i tužnom životu afričkih robova koje su britanski kolonijalisti dovozili na otok.

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi Bahama su spoj prirodnih ljepota i bioraznolikosti. U njima ćete naići na najduži podvodni splet špilja, jedinstvenu vrstu palmi i močvarno područje koje je dom više od 100 vrsta ptica.

Iako je broj ovih otoka impozantan, svima je jasno da će za jednog posjeta uspjeti obići najviše 2 do 3 (osim ako nisu poslušali savjet i unajmili jedrilicu). Zato ćemo se pri spomenu nacionalnih parkova zadržati samo u blizini, jer je to Nassau početna pozicija za posjet ostalim otocima i međunarodna zračna luka. Najbliži je Harrold and Wilson Ponds National Park, poznat po najvećoj koncentraciji endemske ptice Bahama Swallow. Uz tu zaštićenu ptičju vrstu, u parku možete uživati i u promatranju čaplji, ibisa i kormorana. Na jugozapadnom dijelu New Providencea nalazi se Primevel Fores National Park, poznat po fascinantnim vapnenačkim špiljama i tropskim šumama.

Susjedni otoci

Na susjednom Abacosu, točnije na njegovoj sjevernoj strani, smjestio se Walker’s Cay National Park, s podvodnim carstvom koralja, gofa i šaruna, kao i brojnim šarenim tropskim ribicama, kornjačama i drugim stanovnicima tropskog podmorja. Park je pravi raj za profesionalne ronioce, kojima je posvećen i Fowl Cays National Park koji i nazivaju ronilačkim rajem. Najvažniji park za ekološki osviještene turiste je Abaco National Park, domovina bahamskih papiga.

Još je jedan otok zanimljiv po svojim nacionalnim parkovima. Jedan od njih je Blue Holes National Park, poznat kao što mu i ime govori, po modrim rupama koje su nastajale tisućama godina u vapnenačkom tlu, tvoreći neobične špilje koje su i danas dom mnogim vrstama tropskih riba u svim bojama. Ovakve fantastične tvorevine nećete naći nigdje drugdje u svijetu. Treći, ali ne manje važan park na Abacosu je West Side National Park, koji naseljavaju iguane i ptice, uključujući i West Indian flaminga, a šume mangrova skrivaju u svom korijenju mnoge vrste rakova.

I poznati vole Bahame

Zbog svoje ljepote i blizine Sjedinjenih Američkih Država, Bahami su jedna od omiljenijih destinacija bogatih i slavnih. Neki od njih ovdje dolaze svojim višemetarskim plovilima, dok su drugima draži privatni jetovi. Kolumbijska pop zvijezda Shakira toliko je zavoljela Bahame da je za 14 i pol milijuna eura kupila trećinu otoka Bonds Cay. Ostale dvije trećine pripadaju frontmenu Pink Floyda Rogeru Watersu i pop zvijezdi Alejandru Senzi. Otočić Rooster Cay je 2007. kupio poznati glumac Eddie Murphy, dok je Nicolas Cage vlasnik otočića Leaf Cay. Kada je snimao film Pirati s Kariba, glavni glumac Johnny Depp zaljubio se u bahamski otok Little Halls Pond Cay i kupio ga za 3,2 milijuna eura. Plaže na njegovom otoku (svih šest) dobile su imena po članovima njegove obitelji.

Davida Copperfielda također je očarao dio bahamskog raja pa je kupio jedan od najskupljih otoka, plativši ga 45,5 milijuna eura. Kako ne bi bilo zabune, nazvao ga je The Islands of Copperfield Bay. Riječ je o četiri veća i sedam manjih otoka. To je jedan od najskupljih privatnih otoka na svijetu. Cijena od 45,5 milijuna eura dokaz je tvrdnji da se novcem mogu kupiti najljepši dijelovi svijeta. Otok možete i unajmiti, za 34188 eura po danu.

TIP za mame

Jedan od najpoznatijih koktela na Karibima nosi ime upravo po Bahamima. To je Bahama Mama, odličan tropski koktel koji se radi od dvije vrste ruma i liker od kave i kokosa. Dodaje mu se i sok od polovine iscijeđenog limuna te sok od ananasa. Na kraju, radi ljepšeg izgleda, ukrašava se jagodom ili trešnjom. Ovaj koktel je odlično osvježenje na visokim tropskim temperaturama.

TIP za tate

Otići s Bahama, a ne probati ovaj poseban način pecanja, bio bi pravi grijeh (pogotovo za muškarce). Uzbuđenje koje nastane pri samom pogledu na sonder, doživljava vrhunac kad riba, uglavnom ne manja od metra, dotakne morsku površinu. To je zaista neopisivo! Iako nisam ljubitelj prizora krvi i ubijanja, ovu vrstu ribolova doživjela sam nekako humanije no što sam mislila. A nakon povratka na kopno, uslijedio je odličan roštilj za koji se vrijedilo malo pomučiti.

Kraj.

Ukoliko volite egzotične otoke otputujte s nama i na Saint Matreen

Kako vam se sviđa članak?