predivna plaža Rayavadee Resorta

Jedna od definitivno najpoželjnijih destinacija atraktivna je u svako doba godine. Kao svoje odredište izabrat će je i putnici-početnici, ali i oni iskusniji, koji mu se redovito vraćaju. A oni koji ga nikada nisu posjetili, u čudu se pitaju: Što je toliko privlačno na Tajlandu?

Odgovor je vrlo jednostavan. Tajland je velika i raznolika zemlja u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe. Ljubitelji prirode izabrat će njegov sjeverni dio. Oni željni luksuza, ali i romantike, njegove otoke. Ekoturisti neotkrivenu unutrašnjost, a ljubitelji kulture raskošne hramove u kojima će ujedno pronaći savršeni mir. Tajland je popularan i među volonterima jer nudi brojne mogućnosti rada i putovanja. Ali i među partijanerima koji biraju ležernije destinacije.

Prvo odredište – Parma Kad smo nastavili put, osvanulo je jutro okupano suncem, pa je radost zbog otkrivanja nepoznatih mjesta i gradova bila još veća. Briga oko pronalaska idealnog parkinga za kamper, po mogućnosti što bliže središtu grada, postala je gotovo opipljiva.

Krabi kao krajnje odredište

Imala sam sreću proputovati Tajland, kako se to kaže, uzduž i poprijeko, i usuđujem se svrstati tajlandsku kuhinju među najbolje na svijetu. To je dodatan razlog da ga posjete i ljubitelje gastronomije.
Moje posljednje putovanje u Tajland, ono prošlogodišnje, bilo je potpuno opušteno, familijarno, bez ikakvih planova i očekivanja. Tako je možda i najbolje, ako odlučite putovati s djecom. Na Krabi smo se „prebacili“ direktnim letom iz Singapura, što se pokazalo jako praktičnim. Povezati odmor u velikom i zanimljivom gradu s ležernošću užitka na rajskim plažama.

Smještaj za svakoga

One koji na obalama Krabija očekuju plaže s bijelim pijeskom, moram razočarati. Bijeli pijesak pronaći ćete na okolnim otocima Andamanskog mora. Možete boraviti na njima ili ih posjetiti u sklopu jednodnevnog izleta. Ako ste jedan od sretnika, poput nas kojima se ukazala prilika boraviti u predivnom i posve neobičnom resortu Rayavadee, na poznatoj plaži Railay Beach, doživjet ćete bijele plaže i u obalnom dijelu Krabija. Te bijele plaže dostupne su samo gostima resorta jer su zaštićene visokim stijenama i nedostupne s javne plaže. Zahvaljujući tome, uživat ćete u vlastitom miru, uz dobru knjigu i vrhunsku gastronomsku ponudu. Ako vam dosadi ljenčarenje na plaži, prošetajte do druge strane resorta, do plaže Railay, poznate po visokim kamenim liticama koje se uzdižu okomito iznad mora. To je jedno od najpopularnijih odredišta penjača iz čitavog svijeta.

Rayavadee Resort

Smješten u nepristupačnom dijelu, na koji se dolazi s kopna, te omeđen s tri najljepše plaže Provincije Krabi (Pharanang, Railay i Nammao), Rayavadee Resort službeno nosi oznaku 5 zvjezdica, iako svi kažu da je to jedini resort sa 6 zvjezdica na ovom području. Po čemu je toliko drukčiji? Zamislite da ste smješteni u jednom od 94 luksuzna bungalova, u prašumi u kojoj pjevaju egzotične ptice, podno nepristupačnih vapnenačkih stijena, i upravo se spremate na večeru u restoran u špilji iz koje se pruža pogled na najljepšu plažu koju možete zamisliti! Dodajmo tome najbolju tajlandsku hranu, serviranu u neobičnim glinenim tanjurima u obliku lista, restoranski toalet u kojem imate osjećaj da ste u nekom rajskom vrtu, bazen uza samu plažu, te plažu na kojoj se možete ispružiti na udobne „krevete“ na pijesku, i promatrati ukrašene drvene čamce, koji pak s primjerene udaljenosti promatraju „vaš“ raj.


Želite li dobiti kvalitetan smještaj po pristupačnoj cijeni, proguglajte Beyond Resort Krabi, smješten na lijepoj plaži. Laganom šetnjom, desno od resorta, stići ćete do brojnih lokalnih restorana. Resort je dodatno atraktivan zbog velikog bazena koji se nalazi tik uz plažu, za sve one koji se boje „morskih nemani“ (za koje ovdje nitko nije čuo).

Suživot s lokalcima

Prije nekoliko godina imala sam sreću otići s lokalnim ribarima na vrše. Kakav je to bio doživljaj! Vrše na Andamanskom moru ne izgledaju ni približno kao naše. Radi se o nizu drvenih stupova koji u obliku slova V, s krakovima raširenim prema obali, završavaju duboko u zaljevu. Kad se more za vrijeme oseke povuče, ribe uglavnom nemaju izbora – ulaze u sam vrh odakle ih ribari lako izvade. U vrše zaluta svašta ‒ od riba i rakova, do čudnih stvorenja koja sam prvi put vidjela upravo na Tajlandu. Krabi je idealno mjesto za potragu za školjkama. Školjke koje ćete vidjeti i Andamanskom moru, zasigurno niste vidjeli ni na jednom sličnom mjestu – pravi mali alieni!

Večera za sve

Ako vas usto pozovu da ih zajedno pripremite za večeru, sreći nema kraja. Na obalama Andamanskog mora naučila sam, između ostalog, kako otvoriti kokos i ispeći roti (tajlandsku palačinku), a probala sam i najneobičniju rižu koju možete zamisliti, koja doslovno „skakuće“ po tanjuru (u zrnju postoji neobičan elektricitet, zbog čega je nazivaju „živa riža“). Uhvatila sam objektivom fotoaparata predivnog kingfishera (jednu od najljepših ptica koje sam vidjela), te istraživala lokalne samoposluge, pokušavajući saznati ponešto o ovdašnjem načinu života. Nikad nisam željela biti „samo turist“, volim doživjeti nešto više.

Otoci Andamanskog mora

Iako je najpoznatija plaža Andamanskog mora Maya Bay na otoku Koh Phi Phi zatvorena, mnogobrojni turisti mogu se rasporediti na plažama drugih, jednako lijepih ali ne tako razvikanih otoka. Najčešće postavljano pitanje glasi: Kad će se Maya Bay otvoriti, no taj odgovor zna samo priroda. Naime, plaža je zatvorena zbog dugogodišnje devastacije koralja i ribljeg fonda, budući da ju je svakog dana posjećivalo čak 5000 ljudi, što je više nego prevelik broj (za one koji ne znaju, plaža je postala planetarno popularna nakon snimanja filma Žal s Leonardom di Capriom u glavnoj ulozi).

Odluku o njezinom otvaranju mogu donijeti samo stručnjaci u suradnji sa prirodom. Priča se da u budućnosti, kad se plaža otvori, više neće biti dostupna na način na koji je bila ranije. Čamci neće moći uploviti na njezine obale, već će pristajati s druge strane, na Loh Samah Bayu, gdje će iskrcati turiste, koji će potom stići do nje pješice, kroz Hat Noppharat Thara – Mu Ko Phi Phi nacionalni park. Zatvaranjem Maya Baya, titulu najpoželjnije plaže Andamanskog mora preuzele su plaže Bamboo Islanda, ali osobno mi se više sviđa zamisao o posjetu brojnim, jednako lijepim „no name“ otocima, do kojih ne dolaze hrpe turista.

Aktivni odmor za tijelo i dušu

Provincija Krabi idealna je destinacija i za one koji vole aktivan odmor ‒ bilo da ste ljubitelj snorklanja ili ronjenja, veslanja kanuom do obližnjih otoka, džoginga po kilometarskim pješčanim plažama, ili pak ekstremnijih varijanti, poput penjanja uz okomitu vapnenačku stijenu na plaži Ralay. U ovom dijelu Tajlanda možete jahati na slonovima, iako to definitivno nije nešto što bih vam preporučila. Nažalost, slonove ovdje koriste isključivo za zaradu, ne vodeći računa o njihovoj dobrobiti. Ove prekrasne životinje, u njihovoj pravoj dimenziji, doživjet ćete ako otputujete na sjever, u okolicu Chiang Maija, gdje su sve popularnije farme na kojima slonovi slobodno žive, i gdje se ljudi brinu o njima (primjerice, Patara Elephant Farm).

Lokalna gastronomija

Osim fizičkih aktivnosti, postoje naravno i one gastronomske. U Ao Nangu možete posjetiti noćnu tržnicu i uživati u lokalnom street foodu. Ako više volite luksuzniju uslugu i ljepše dekoriranu hranu, izaberite neki od odličnih restorana u Krabiju. Lijepo je i to doživjeti, ali večera u lokalnom restoranu, na plaži, s nogama u pijesku, uz šum valova, ipak je nezamjenjiva. Zato su moj izbor lokalni restorani na plaži Klong Muang, nedaleko od našeg hotela.

Kraj.

Ukoliko volite egzotična opuštena mjesta vodimo vas na Bali

Kako vam se sviđa članak?