Gardaland

Jeste li ikada bili u situaciji da stojite u nepreglednoj koloni na autocesti prema moru, a pored vas stane kamper kroz čiji prozor vire znatiželjna dječja lica? Sigurno ste pomislili – blago njima – ako se umore, samo stanu na odmorištu. Ionako sve imaju sa sobom!

Upravo te blagodati putovanja kamperom iskusila sam sa svojom obitelji za ovogodišnje uskršnje praznike. Krenuli smo, kako je to prokomentirala moja 10-godišnja djevojčica, na naše „putovanje života“ (usprkos činjenici da je obišla pola svijeta). Na njezin komentar vratit ću se na kraju teksta, nakon proživljenih 7 dana i prijeđenih oko 3000 kilometara. Kamper bih mogla usporediti s unutrašnjošću manjeg plovila. Budući da sam navikla na male prostore jer sam aktivna nautičarka, znam da je osnovni zadatak prije polaska što bolje isplanirati sve što vam je potrebno za 7-dnevno putovanje. Pri tome mislim na hranu, odjeću i kozmetičke potrepštine.

Što ponijeti sa sobom?

Ukrcaj u kamper znatno je jednostavniji nego u brod. Kamper jednostavno dovezete ispred kuće i, bez nekog specijalnog pakiranja, sve što vam je potrebno odmah stavite u hladnjak, ormariće ili kupaonicu. Hladnjak i zamrzivač ugodno su me iznenadili veličinom. Stoga smo se opskrbili i sladoledom, mesom za roštilj i domaćim proizvodima koje smo taj dan nabavili na tržnici. Za svakoga ponešto! U kamper smo ukrcali i neizostavni Weber – roštilj bez kojeg nikamo ne idemo, romobile, dječje igračke i ostalo što će nam trebati (ali i ono što nam neće trebati, kako se na kraju se pokazalo). Nakon dvosatnog ukrcavanja, popraćenog silnim uzbuđenjem naše djevojčice i njene prijateljice, došlo je vrijeme za polazak. Već je polako padao mrak, a naš cilj bila je Italija i Gardaland. Što sad?

Prva noć s kamperom

Kako udobrovoljiti djecu na samom početku putovanja, osim obećanjem da će naša prva stanica biti omiljeni dječji zabavni park Gardaland. No kako smo krenuli prekasno, znali smo da će prvo noćenje ipak biti negdje na putu. Neposredno prije polaska slušali smo razne teorije znanih i neznanih poznavatelja putovanja kamperom, koji su nas upozoravali na sve one negativne situacije koje bi nas mogle zadesiti na putu. Od toga da nam netko može provaliti u vozilo i odnijeti svu tehniku, do toga kako nas prije toga mogu omamiti preko auspuha. Pričalo se o razbijenim staklima, ukradenim biciklima, a one najgore neću ni spominjati.

Kako preživjeti prvu noć

Ovo nam je bilo prvo iskustvo putovanja kamperom i nismo znali što možemo očekivati. Prije polaska na put unaprijed rezervirali sve kampove (iako nam neki nisu bili potrebni). Prva noć bila je pomalo kritična: budući da ne možemo stići do Gardalanda, jedino nam se kamp u Postojni činio prihvatljivim. No kada smo oko 22 sata došli do kampa, u kojem nije bilo ni jednog vozila, zaključili smo da će nam biti ugodnije prenoćimo li na parkingu u sklopu benzinske postaje. Ta prva noć bila je naporna, osobito prvih nekoliko sati. Shrvana od uzbuđenjem, djeca su rano zaspala. Mi odrasli borili smo se s raznim zvukovima i šumovima koji su dopirali izvana. No, umor nas je ipak svladao.

Za početak ZOO

Ranom zorom nastavili smo putovanje kamperom prema Gardalandu. Prvo zaustavljanje bilo je kod Parka Natura Viva. U park se ulazi vozilom i vozi pored životinja, što je djecu posebno razveselilo. Mene je više impresionirao zoološki vrt, smješten u predivnom prirodnom okruženju s mnogobrojnim sjenovitim zaklonima koji štite od paklene vrućine. Vrt udomljuje brojne životinjske vrste koje žive u vrlo humanim nastambama. Raspoređene su po kontinentima s kojih potječu. S obzirom na veličinu parka, da biste ga obišli potrebna su barem 4 sata. Nažalost, nismo mogli toliko ostati pa nismo vidjeli životinjske vrste iz cijele Azije.

Na Lago di Gardi

Iz parka smo se kamperom odvezli u Eurocamping Pacengo, smješten na obali jezera Lago di Garda. Dobili smo mjesto pored bazena, na lijepoj zelenoj livadici u sjeni trešnje. Iscrpljeni od puta, a još više od pomiješanih osjećaja, umora, sreće, uzbuđenja, neizvjesnosti, a pomalo i straha (s obzirom na to da ovako putujemo prvi put). Zavalili smo se u stolice u hladovini, zadovoljni što je sve prošlo tako glatko. Djevojčice su jurile na romobilima, dok smo mi pripremali prvi konkretni kasnopopodnevni obrok. Nakon roštilja, namireni u svakom pogledu, spremili smo se na počinak jer nas sljedećeg dana očekuje pregršt uzbuđenja u Gardalandu.

Dan u Gardalandu

Laganom šetnjom uz jezero, sljedećeg jutra uputili smo se do zabavnog parka o kojem je teško reći nešto novo, jer je sve već napisano. Sramim se priznati da sam, pored višestrukih posjeta Orlandu i njegovim zabavnim parkovima, prvi put u Gardalandu, iako nam je puno bliži i dostupniji. Nakon različitih atrakcija, rollercoastera, vožnji brodićima, vlakićima i ostalim prometalima te strašnih i smiješnih prizora u koje su uključeni kosturi, gusari, likovi iz crtića i ostala družina, odmoriti se možete u nekom od tematskih restorana.

Svatko može izabrati nešto za sebe, bilo da ste ljubitelj vesterna, znanstvene fantastike, orijentalnih ili drugih jela. Cjelodnevni izlet završio je ugodnom povratnom šetnjom uz jezero, prema našem novom, privremenom domu. S obzirom na to da je bio Uskrs, na obali Lago di Garde proveli smo tri noći, želeći ga doživjeti na način i u aktivnostima koje bismo prakticirali i kod kuće – od bojanja jaja, odlaska u obližnju crkvu i uskršnjeg doručka, do lješkarenja na suncu i dugih šetnji.

A kako je izgledao nastavak putovanja i što smo doživjeli u Parmi, Pisi i Veneciji pročitajte u nastavku…

Kako vam se sviđa članak?