Na putu za Key West

Key West iz hladne europske perspektive, izgleda gotovo nestvarno: od neočekivanih susreta sa najneobičnijim životinjama pa do fenomenalne južnjačke hrane …

Kada govorimo o pustolovini zvanoj Key West sve započinje i završava u Miamiju. Tu se nalazi međunarodna zračna luka, početna luka velikih kruzera za krstarenje Karibima, Bahamima i Južnom Amerikom. U Miamiju se preuzimaju iznajmljena vozila oni koji, kao i mi, žele putovati automobilom do najjužnije točke Sjedinjenih Američkih Država koju čini Key West.

Već za vrijeme tog prvog koraka (preuzimanja vozila) možete svjedočiti različitim situacijama od kojih su Europljanima mnoge nepoznate. Ukoliko iznajmljujete vozilo, plaćate i određenu kategoriju, a vozilo možete izabrati u velikim garažama. Boja auta, karavan ili limuzina, tip ili marka, stvar je izbora, ovisno o tom što ste platili.

Nakon što ubacite u prtljažni prostor sve vaše torbe i kofere koje ste – zlu ne trebalo – ponijeli sa sobom, vaša avantura može započeti. Naša je započela jednog kišnog ponedjeljka. Iako dan koji smo izabrali djeluje simbolično, bio je pomno osmišljen. U obzir smo uzeli činjenicu da je smještaj na Key Westu vikendom iznimno skup.

Zato boravak na ovom mjestu uvijek planirajte tijekom tjedna. Vikende prepustite lokalnim vikend turistima iz Miamija. Na putu za Key West nalazi se mnoštvo zanimljivosti, pogotovo za obitelji željne aktivnosti u prirodi. Tu su brojni nacionalni parkovi, parkovi prirode, prirodni fenomeni, utočišta za ugrožene životinje te organizirane aktivnosti od strane lokalnih rendžera u kojima svatko može sudjelovati i biti dio istraživačko-edukativnog tima.

Prva stanica – Key Largo

Najveći od svih Florida Keysa (dug gotovo 48 km), izvornog imena Cayo Largo (na španjolskom Dugi otok) raj je za ronioce. Najpoznatiji i ujedno prvi američki podvodni park John Pennekamp Coral Reef State Park, prostire se na 300 kvadratnih kilometara. Ističe se koraljnim grebenima, šumom mangrova i podvodnog svijeta s morskom travom.

Ime je dobio po novinaru Johnu Pennekampu koji je pisao o ovom području, s ciljem da zaštiti životinjske i biljne vrste. Istodobno je osmišljavao i aktivnosti u kojima bi mogli uživati svi posjetitelji ovog predivnog mjesta. Ronjenje, vožnju kanuom, kajakom ili brodom sa staklenim dnom, ili samo plivanje u ovim kristalno čistim, tirkiznim vodama, samo su neke od njih.

Ovdje možete vidjeti čak 55 vrsta koralja i više od 600 vrsta različitih morskih stanovnika. Kako ne spadamo u ronioce, a ni za snorklanje nismo imali vremena, odlučili smo se za brzinsko razgledavanje brodom.

Vožnju kilometarskim vodenim kanalima kroz šumu mangrova prekidali smo radi promatranja mnogobrojnih ptica. Pelikani, čaplje, gnjurci i druge vrste koje obitavaju na ovom području znatiželjno promatraju brod pun turista.

Dora i prijatelji

No, isplovljavanjem na ocean, uz pogled na beskrajni horizont, otpočeo je onaj pravi doživljaj. Konačno smo mogli promatrati podvodni svijet kroz stakleno brodsko dno. Prizor koraljnih grebena i šarenilo morskog svijeta, uz ribe raznih vrsta i boja. Dore iz crtića o Nemu ili zastrašujuće barakude, hitre raže ili morski psi – rijetko koga ostavljaju ravnodušnim.

U trenutku sam požalila što nismo planirali ovdje provesti više vremena i, s maskom i dihalicom, iz blizine promatrati podmorski svijet. Nastojte ne ponoviti našu grešku! U neposrednoj blizini parka možete posjetiti i Florida Keys Wild Bird Centar gdje ćete vidjeti sve vrste ptica koje obitavaju na ovom području.

Zanimljivo je da turisti ili stanovnici Florida Keysa mogu u svako doba nazvati ovaj centar, ako pronađu ranjenu ili bolesnu pticu. Oni će se rado odazvati i pomoći. Još je zanimljivije da ovdje možete sresti volontere iz cijelog svijeta. Oni ovdje radno provode svoje praznike, upoznajući pritom i krajolik u kojem se nalaze.

Jedno od poželjnijih mjesta gdje biste rado proveli nekoliko dana (poput nas) je Bay Harbour & Coconut Bay Resort. To nije običan resort, već skupina kućica na samoj obali, s ugodnim apartmanima i prostranim terasama ispred kojih se nalazi i privatni vrt.

Ta čudna stvorenja …

A najzanimljivije tek slijedi… Kada padne noć svakako se zaputite do malenih drvenih dokova ispred apartmana. Ono što ćete tamo vidjeti stvarno je neobično. Tisuće i tisuće malih, svijetlećih „crvića“ kreću se po površini vode, stvarajući čudesan prizor i osvjetljavajući mrak oko vas.

No, to nisu to pravi crvići već prozirne meduze. One u sebi imaju neku vrstu žarnice i tim svjetlom privlače plijen. A ako vam ne bude dosta uzbuđenja, zaputite se ranom zorom u vožnju kajacima (u ovom resortu najam je besplatan). Gotovo je sigurno da ćete sresti, po meni najfascinantniju životinju na Floridi, west indian manatee (ili morsku kravu).

Osim što joj je bliski kopneni rođak slon (što može dokazati svojim impresivnim dimenzijama – dužinom od oko 3 m i težinom između 360 i 544 kg), njezina je pojava toliko neočekivana da će vas ostaviti bez daha.

A što smo sve doživjeli na putu za Key West pročitajte u nastavku Key West, na putu prema jugu – drugi dio

Kako vam se sviđa članak?