Kada/ako na jedno od svojih putovanja odlučite krenuti s psom, u nastavku možete pročitati nekoliko važnih i korisnih savjeta kako se pripremiti za tu avanturu!

Kada krećete na put sa svojim kućnim ljubimcem (psom), dužni ste poštovati određena pravila koja se razlikuju, ovisno o državi iz koje dolazite i/ili u koju putujete. Putovanje s psom mora biti pravovremeno i dobro isplanirano. Sva odgovornost za ispunjavanje propisanih uvjeta za ulazak i/ili kretanje na teritoriju Republike Hrvatske i Europske unije je na vama. To znači da se prije puta morate sami raspitati i saznati koji uvjeti vrijede u danom trenutku.

Što pas mora imati

Kako biste s vašim kućnim ljubimcem mogli ući i kretati se na području Republike Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, morate mu nabaviti EU putovnicu ili veterinarski certifikat koje izdaju veterinari, ovlašteni od nadležnih tijela država iz kojih dolazite. U putovnici ili certifikatu moraju biti upisani podaci o identifikaciji životinje i cijepljenju protiv bjesnoće.

Vaš kućni ljubimac mora biti odgovarajuće označen mikročipom ili jasno čitljivom tetovažom. Mikročipiranje kućnog ljubimca može se obaviti u bilo kojoj dobi životinje, no obvezno je obaviti ga prije cijepljenja protiv bjesnoće. Iako je vaš pas čipiran, svejedno mu nabavite ogrlicu s metalnom pločicom na kojoj će biti njegovo ime i vaši kontakt podaci. Nakon što ste riješili svu papirologiju prije polaska u avanturu, slijedi još jedan, jednako važan korak, a to je odabir prijevoznog sredstva kojim ćete voziti vašeg kućnog ljubimca. 

Ovdje ću spomenuti  tri najčešća – automobil, vlak i avion.

Putovanje avionom

To je najpraktičnije i najbrže prijevozno sredstvo! Najbrže se stigne na odredište, što je za vašeg psa jako važno. Osim toga, pas može s vama u putničku kabinu, naravno, pod određenim uvjetima. “U kabini zrakoplova (zajedno s putnikom) mogu se prevoziti samo psi i mačke, ako to ne zabranjuju propisi države u koju se ljubimci prevoze i ako se poštuju propisi Croatia Airlinesa.” Prijevoz životinja treba unaprijed rezervirati, a on se uvijek dodatno naplaćuje.

U putničkoj kabini istodobno se može prevoziti samo jedna životinja. Životinje moraju putovati u propisanom kavezu. Njegova veličina je ograničena; zbroj njegovih triju dimenzija ne smije prelaziti 115 cm. Dno spremnika mora biti vodootporno, a ukupna težina spremnika i životinje ne smije biti veća od 8 kg. To je objašnjenje objavljeno na internetskim stranicama Croatia Airlinesa. Za privilegij putovanja vašeg kućnog ljubimca u putničkoj kabini, putujete li u Hrvatskoj, uz vlastitu zrakoplovnu kartu, dodatno ćete platiti 150 kuna.

Europska unija

Putujete li pak u Europsku uniju, taj luksuz koštat će vas dodatnih 50 eura, a prijevoz kućnih ljubimaca izvan europskih zemalja platit ćete 100 eura. Veći kućni ljubimci, koji su zajedno sa spremnikom teži od 8 kg, prevoze se u prtljažniku zrakoplova kao predana prtljaga. Putnik treba sam osigurati odgovarajući spremnik/kavez. Putnik ne mora putovati istim letom kao i njegov kućni ljubimac, kojega može poslati i kao robnu pošiljku koja se prevozi u prtljažniku zrakoplova.

A cijena? Prijevoz životinja u prtljažniku zrakoplova naplaćuje se kao i ostali višak prtljage, a cjenik možete pronaći na web stranici www.croatiaairlines.com.

Pas i automobil

Cijeli život putujem sa svojim psom na more i mislim da je to, pogotovo za veće pse koji ne mogu biti s vama u avionu, najbolje rješenje. I ovakav način putovanja važno je dobro isplanirati.  Kako bi vaš pas što ugodnije podnio put, putujte ili rano ujutro ili kasno navečer, kada su temperature niže, a gužve manje.  Ako u automobilu imate klimu – super. Prije puta psa nemojte hraniti (zadnji obrok dajte mu šest do osam sati prije puta), jer postoji velika vjerojatnost da će povratiti. Vodu smije piti i to što češće. Osim toga, dobro je tijekom puta nekoliko puta stati i prošetati psa.

Poželjno je da pas putuje u transporteru ili kavezu, a ako imate mali automobil pa to nije moguće, onda  improvizirajte. Psa nikako nemojte voziti na suvozačkom sjedalu, niti na sjedalu iza vozača. U slučaju naglog kočenja pas može odletjeti naprijed. U većim pet-šopovima danas postoje specijalni odjeli s psećom opremom za vožnju automobilom, kao što je pregrada za prtljažnik, držač za protok zraka u prtljažniku, pojas za vezanje psa u autu, prostirka za auto.

Dodatna briga

Nikada, čak ni ako ste otvorili prozore, nemojte psa ostaviti samog u automobilu, pogotovo ljeti! Nemojte zaboraviti da je pas i preko ljeta osuđen na nošenje svog “zimskog kaputa”, odnosno krzna. Njihova je tjelesna temperatura i u idealnim uvjetima viša od naše. Ostavite li psa samo minutu zatvorenog u automobilu, izlažete ga opasnosti da doživi toplotni udar!

Ako vaš pas uzima kakve lijekove, svakako se sjetite ponijeti ih na put. Također provjerite ima li takvih lijekova u državi u koju putujete. Isto se odnosi i na hranu. Nemojte zaboraviti ni omiljene igračke vašeg psa, zdjelicu za vodu, omiljenu poslasticu (iz HovHov pasje pekarnice), njegovu dekicu i, za kraj, naravno, puno dobre volje!

Vožnja vlakom

Za kraj ostavljamo putovanje psa vlakom. Hrvatske željeznice u pravilu ne dopuštaju prijevoz životinja u vagonima u kojima se poslužuje hrana. Ako to nije zabranjeno veterinarskim, sanitarnim ili drugim propisima, tada je u putnički vagon dopušteno unijeti manje pse (koji u svom prednjem dijelu, mjereno od poda do vrha leđa, nisu viši od 30 cm), pod uvjetom da ne smetaju drugim putnicima i da se mogu držati u krilu ili pak u prijenosnom kavezu.

Nekoliko važnih savjeta prije kretanja na put:

 • Prije svega provjerite sa svojim veterinarom je li pas zdrav i je li u stanju podnijeti putovanje, te da li je potrebno cijepljenje za zemlju u koju putujete. Dok ste kod veterinara, pitajte ga i koje lijekove preporuča ponijeti, za slučaj da vam pas na putu oboli. Ne zaboravite lijekove ili vitamine koje trenutno uzima.
 • Ako imate ženku, provjerite s veterinarom postoji li vjerojatnost da će se tjerati u vrijeme kad ste na godišnjem i neka vam dade odgovarajući savjet u vezi s time.
 • Kavez za psa preporuča se zbog sigurnosnih razloga za vašeg ljubimca, ali i radi vas samih. Uvijek trebate imati na umu da će vaš pas, kada na cesti trebate naglo zakočiti, poletjeti prema naprijed, ako nije primjereno osiguran. Ovo nije opasno samo za psa, već može biti opasno i za vas! Privikavajte psa na kavez prije nego krenete na put.
 • Pobrinite se da uzmete dovoljno dodatne hrane za psa. Moguće je da u mjestu u koje idete nema hrane koju jede vaš pas. S dovoljno dodatne hrane ne riskirate promjenu prehrane svog psa. 
 • Ponesite sa sobom dekicu ili ležaj za psa, koji i inače koristi, te njegove posude i igračke, kako bi se vaš ljubimac osjećao sigurnije u novom okruženju. Ponesite mu i dodatne igračke da se zabavi. To bi ga trebalo zaokupiti tijekom putovanja.
 • Za vrijeme putovanja češće stanite i dajte psu vodu, te malo prošećite da obavi nuždu. Svakako ponesite papirnate ručnike i plastične vrećice da možete počistiti za njim. Nemojte hraniti psa za vrijeme vožnje i nemojte ga ostavljati samog u automobilu, jer mu može pozliti od vrućine. Čak ako vani i nije prevruće, sunce može prilično zagrijati zatvoreni auto.
 • Ponesite kutiju za prvu pomoć za psa i ogrlicu s privjeskom da je pas cijepljen te knjižicu u kojoj su zapisana redovita cijepljenja. Pas bi trebao nositi privjesak cijelo vrijeme. 
 • Ponesite mu nekoliko gumenih igračaka, dodatni povodac i ogrlicu. 
 • Ponesite i jedan deblji ručnik ili deku, za slučaj da odluči skočiti u more ili se zatrčati po blatnom terenu.

Danas sve više i više hotela svoja vrata otvara kućnim ljubimcima.

Ovdje nabrajamo neke zagrebačke, a potom strane lance hotela koji su posebnu pažnju posvetili brizi za ljubimce.

Dog friendly hoteli u Zagrebu:

 • Hotel CENTRAL – Zagreb

Dog friendly lanci hotela u inozemstvu:

 • Hoteli KIMPTON
 • Hoteli LOEWS
 • Hoteli MANDARIN ORIENTAL
 • Hoteli W
 • Hoteli RITZ-CARLTON
 • Hoteli INDIGO

Tekst: Gordana Steinbauer

Kako vam se sviđa članak?