Patara elephant farm

Zašto ljudi vole slonove? Postoji vjerovanje da slonovi donose sreću i stoga ćete u mnogim domovima pronaći figurice ovih prekrasnih životinja (ponegdje i pravu zbirku).

Slon ima neraskidivu vezu s čovjekom već zbog same činjenice da su obje „vrste“ sisavci. Stoga Tajlanđani vole reći da čovjek, ako želi biti sretan, mora dodirnuti slona. Na taj će način prenositi sreću i hodati kao slon, koji zbog svoje težine promišlja svaki sljedeći korak. I živjet će kao slon, jer slon ima obitelj te jesti kao slon, ne količinski, već zdravo.
Kada sam prije tri godine prvi put posjetila Patara Elephant Farmu, javila se moja stara ljubav iz djetinjstva. Slonić Dumbo opet je bio pored mene. Tada sam donijela važnu odluku: vratit ću se na ovo mjesto, ali sa svojom obitelji.

Na putu za Pataru

I evo nas zajedno u carstvu slonova, u nestvarnom okruženju stoljetnih prašuma, daleko od svega što nosi moderno društvo. Plivamo u moru vlastite sreće, hvatajući zrak od siline doživljaja. Nemojte misliti da je put do farme lagan. No da se nalazi negdje uz cestu, ili u blizini grada, ne bi bila tako posebna. Zato se valjalo pripremiti na gotovo dva sata vožnje iz Chiang Maia u pravcu sjevera. Dijelom smo se vozili po asfaltu, dijelom po makadamu, pa kroz područje gustih šuma eukaliptusa, bambusa i divljih smokava, s ponekim stablom duriana i jackfruita.

Slonovi brinu o svojoj bebi

Nezaboravan doček priredila nam je beba slon, stara svega mjesec dana. Kao i svaka beba, razigrano je trčkarala uokolo i zalijetala se u nas pod budnim okom mame slonice. A ona je samo naizgled bezbrižno jela, ne skidajući pogled sa svog mladunčeta. Nakon kraće igre, došlo je vrijeme za učenje. Svatko od nas izabrao je odjeću u drugoj boji, kako bi nas „naš“ slon mogao zapamtiti. Zatim je uslijedila edukacije o tome kako se ponašati i kako će izgledati naš današnji dan. Dodijeljeni su nam slonovi i to – vjerovali ili ne – prema našim osobnostima. Ja sam dobila slonicu s bebom, moja mlađa kći od 8 godina bebu slona od 9 mjeseci. Naša 19-godišnjakinja također slonicu s bebom, a moj suprug velikog mužjaka.

Slonovska masaža

Iako Patara Elephant Farma trenutačno ima 66 slonova, s ljudima ih se druži samo 16, koji se svakog dana izmjenjuju. Odnos prema slonovima humaniji je od onoga kakav na nekim mjestima doživljavaju ljudi, iako i oni, na neki način, rade kako bi dobili hranu. Za početak svatko od nas trebao je nahraniti svog slona. Komadi bambusa narezani na dužinu od 15-ak centimetara prava su poslastica za slonove. Nakon bambusa dobili su travu, a nakon toga priuštili smo im pravu slonovsku masažu. Imate li uopće ideju kako čovjek može izmasirati slona? Ne, to nije masaža na kakvu ste pomislili! Slonovi se masiraju na način da ih udarate zavežljajem lisnatih grana i to što snažnije. Pri tome ih ujedno čistite od blata i prašine. A tek da vidite kako uživaju! Onako očišćeni od ostataka skorene zemlje, spremni su za kupanje (zajedno s nama).

Kupanje prije svega

Kupanje slonova ozbiljan je fizički posao. U jednoj ruci držite oštru četku, a u drugoj posudu izrađenu od kokosova stabla, koja služi za polijevanje. Pod budnim okom „supervizora“ koji sa slonovima provode veći dio svog života, trudili smo se pošteno zaslužiti ručak. Nije bilo lako sjediti na leđima ove grdosije i održavati ravnotežu dok se s užitkom brčka u vodi. Čas sam bila u vodi, a čas izvan nje, slušajući sa strane svoju djevojčicu i njezin razdragani, zvonki smijeh. Njezin se slonić jedva vidio dok je zaranjao u vodu. Surla mu je služila kao disalica, ali i vodeno crijevo kojim je nestašno zalijevao sve oko sebe. Zadovoljan „slonovski“ pogled na kraju ove avanture potvrdio je da smo dobro obavili posao.

Na leđima slonova

Nakon kupanja uslijedio je nov izazov – jahanje kroz korito rijeke. Nije to bila neka velika i duboka rijeka. Ali kad se nađete na leđima slona, pridržavajući se samo koljenima uz njegove uške, imate osjećaj da bi svaki pogrešan korak za vas mogao značiti novo kupanje. No, to se ipak nije dogodilo. Slonovi sigurno gaze kroz vodu, zastajkujući svakih nekoliko metara pored mladih zelenih izdanaka okolnog drveća.  Pohlepno ih žvačući, odaju dojam kao da prije nešto više od sat vremena nisu smazali dnevnu zalihu trave! Ako želite da vas slon sluša, morate naučiti nekoliko osnovnih naredbi. Viknite Maa ako želite da vas prati, Pai ako hoćete da hoda, a Didi je znak da ga želite pohvaliti. Ovo posljednje posebno im je drago. Dok izgovarate Didi, on zadovoljno trepće očima, skrivajući ih iza dugih trepavica.

Ručak u prirodi

Naši su nas slonovi na svojim leđima „donijeli“ do sjenice pod kojom je bio serviran nesvakidašnji ručak. Na drvenom stolu, prekrivenom listovima banana umjesto stolnjaka, čekala nas je najukusnija pohana piletina koju smo ikad pojeli. Mali zamotuljci sticky ricea, odnosno mirisne ljepljive riže i popečci od riže servirani su kao prilog. A pohane banane te pregršt egzotičnog voća – poput rambutana, mangostina, dragon eyea, kolači i krema od kokosa za desert. Nakon ukusnog i zdravog obroka, ispružili smo se po travi, dok su naši slonovi mirno uživali u svom zelenom obroku.

Vratiti ćemo se opet

Nije dugo trebalo da dotrče na poziv i dovrše ostatke voća s našeg stola. Bio je to neplanirani desert prije uspona na planinu koji nas je čekao u nastavku avanture. Uspon ne bi bio osobito naporan, da staza kojom smo prolazili nije bila tako uska. No slonovima to nije predstavljalo problem. Čak su i oni maleni nestašno trčkarali oko svojih mama, svako malo tražeći svoju porciju mlijeka. Baš poput dojenčadi! Kad smo ugledali vozila koja su nas čekala na kraju puta, probudili smo se iz ove neobične bajke. Bio je to kraj divnog druženja s ovim veličanstvenim životinjama. Ali i početak neraskidive veze između moje obitelji i jednog prelijepog mjesta. Vratiti ćemo se opet!

Kraj.

Ako vam se svidjela naša avantura sa slonovima, možda ćete poželjeti plivati sa nama i dupinima u reportaži Na putu za Key West

Kako vam se sviđa članak?