Veslanje kroz mangrove

Key West kao naše konačno odredište sve nam je bliže. Proveli smo tri čarobna tjedna na putu prema jugu obilježena najneobičnijim biljnim i životinjskim vrstama

Key West nam je bio sve bliže, a doživljaji sve intenzivniji. Sigurno ste barem jednom u životu maštali da plivate s dupinima? Ili ste ih poželjeli nježno pogladiti po njuškici? Takvo, ali i sva ostala „dupinska“ maštanja mogu vam se (a i vašoj djeci) ostvariti u Dolphin Resarch Centru . To je bilo naše sljedeće odredište na putu prema jugu. Znala sam iz literature i dokumentaraca (koje sam kao dijete obožavala) da su dupini iznimno inteligentna bića. Nisam ni slutila da ću jednom ostvariti komunikaciju s njima. „Razgovarali“ smo, naizmjence proizvodeći zvukove, dok su nas posjetitelji centra u čudu promatrali. O plivanju s dupinima neću ni govoriti. To se jednostavno mora probati.

Marathon i spašavanje kornjača

Kada se zasitite dupina i morskih lavova, obiđite Turtle Hospital (bolnicu za kornjače). Baš kao i u Florida Keys Wild Bird Centru ovdje se brinu za ranjene i bolesne kornjače. Nerijetko ih nalaze zapetljane u ribarske mreže ili ulovljene na udicu neopreznog turista. „Vrata do vrata“ s bolnicom za kornjače nalazi se jedan od najljepših resorta na ovom području – Tranquility Beach House Resort . Mi smo ga prozvali, Iguana resort, s obzirom na broj iguana koje slobodno trče uokolo. Ima ih gotovo posvuda: vise s palmi, vire iz grmlja, pretrčavaju preko travnjaka, odmaraju pokraj bazena, dolaze u restoran… Nama je to bilo nezaboravno iskustvo, no bilo je i gostiju koji su ih promatrali s nepovjerenjem.

Obavezno posjetiti Bahia Honda Park

Otok Marathon je prava oaza za ljubitelje ptica, a birdwatcheri imaju svoju bazu i na obližnjem Big Pine Keyu. Blue Hole Observation Pool, prirodni bazen nastao iskapanjem vapnenačkog kamena prije 150 godina, idealno je mjesto za promatranje ptičjeg i ostalog svijeta. Rupa se s vremenom napunila vodom i u nju su se naselili aligatori i ribe, a oko nje zuje komarci i lete ptice. Tu obitava i pet vrsta kornjača koje možete promatrati s malene drvene platforme – vidikovca.

Slijedeće odredište, Bahia Honda State Park, jedno od omiljenih mjesta ljubitelja bijelih pješčanih plaža (jedna od top 10 plaža u SAD-u). Park čine dvije plaže. Calusa Beach, smještena u neposrednoj blizini Bahia Honda mosta i plaža Sandspur, smještena na ulazu u park (meni osobno ova prva je puno dojmljivija i ljepša). U sklopu parka nalazi se i kamp, kao i pristanište za brodice. Turisti vole ovo mjesto, prije svega zbog bogatog podvodnog svijeta na koraljnom grebenu. Ukoliko se planirate zadržati i uživati u cjelodnevnom izletu, svakako ponesite suncobran te dovoljno vode i hrane, jer su plaže dugačke, a do mjesta sa zalogajnicama treba dosta hodati.

Pigeon Key

Američki industrijalac Henry Flagler već je početkom 20. stoljeća razmišljao o povezivanju Key Westa s Miamijem. No, gotovo nitko nije povjerovao da će već 1938. godine niz mostova spajati dotad nepovezane otoke. A još manje da će se do Key Westa moći putovati željeznicom, a kasnije i automobilom. Kako je ovaj vizionar s više od 400 radnika gradio Florida Keys Over 666 – Sea Railroad (koji je poslije dobio njegovo ime) možete saznati u muzeju na Pigeon Keyu.

Do njega se dolazi brodom koji polazi iz Marathona (1Knights Key Blvd.), a vožnja ne traje dugo. Ako vam se ne žuri, nakon razgledavanja muzeja na otočiću se možete i okupati. Nažalost nećete se moći prošetati mostom Old 7 (Old Seven Mile Bridge), koji se obnavlja i otvara za posjetitelje tek 2021. Mi smo imali sreću prošetati njime i uživati u večernjem pogledu, kada se s njega jasno vide raže, dupni i ostale morske životinje.

Kapetan Bill Keogh

Definitivno najljepše iskustvo naših putešestvija po prema jugu Floride bilo je druženje s Billom Keoghom. Kapetan, novinar, fotograf i jedan od najboljih vodiča po floridskim Keysima. Teško je u nekoliko riječi opisati ovog osobenjaka. I prije susreta rekli su nam da je prava osoba koja nam može pokazati ove otoke iz jednog posve neočekivanog kuta. Tako je sve počelo, a nastavljeno je vrhunskom avanturom u obliku vožnje kajakom kroz neprohodne šume mangrova, do mjesta za koja smo mislili da ih je gotovo nemoguće obići. Usput smo uživali u susretima s morskim stanovnicima – ražama, dupinima, ne običnim rakovima i meduzama, ali i malim morskim psima te jednim divnim „kopnenim“ psom, koji se smjestio na Billov kajak.

Bila je to avantura dostojna pravih pustolova, u kojoj smo imali zadovoljstvo sudjelovati, ali i iskustvo za svaku preporuku. Dan smo završili neobičnim doživljajem: dok smo čekali da se na semaforu upali zeleno svijetlo, preko raskršća ispred nas pretrčao je ogroman rak, zaustavivši na trenutak promet iz svih smjerova. Vozeći se prema jugu, prema našem konačnom odredištu, omiljenom gradu Ernesta Hamingwaya, viđali smo sve više srna. Da, dobro ste pročitali – srna – tako pitomih i naviklih na suživot s ljudima da su nam doslovno prilazile bez ikakvog straha (poput mačaka u Europi).

Nastavak putovanja pročitajte u slijedećem postu Key West, na putu prema jugu – treći dio …

 

 

Kako vam se sviđa članak?