Glavni trg u Sienni

Kad smo nastavili put, osvanulo je jutro okupano suncem, pa je radost zbog otkrivanja nepoznatih mjesta i gradova bila još veća. Briga oko pronalaska idealnog parkinga za kamper, po mogućnosti što bliže središtu grada, postala je gotovo opipljiva.

U pronalasku parkinga nam je uvelike pomogla mobilna aplikacija park4night. Pokazala se odličnom, informativnom i nadasve točnom. Naše prvo odredište bila je Parma, predivan talijanski gradić koji je dobio ime po nadaleko poznatom talijanskom siru parmezanu. Djecu smo probudili tek kad smo se parkirali u centru grada. Kako je bio Uskršnji ponedjeljak, u jutarnjim satima naišao bi tek pokoji ranoranilac koji se uputio na prvu jutarnju kavu. Među takvima smo bili i mi. Kava, šetnja po dojmljivoj staroj jezgri, fotografiranje i snimanje, i začas je stiglo vrijeme za povratak u kamper i polazak prema sljedećem odredište – Pisi.

Pisa i kosi toranj

Uz pomoć aplikacije stigli smo bez problema. Pronašli smo parking za kamper s kojeg smo se odvezli autobusom do gradskog središta. Uslijedio je obilazak znamenitosti, fotografiranje s kosim tornjem, tipični talijanski ručak s neizostavnim pogledom na toranj, povratak u kamper i nastavak puta prema unaprijed dogovorenom prenoćištu – kampu u blizini Firence. Iako je osoblje kampa bilo izuzetno ljubazno (za razliku od onoga na Lago di Gardi), njegov izbor nije se pokazao najboljim rješenjem. Razlog je taj što smo došli prekasno, a kamp je smješten u blizini zaobilaznice, i nismo mogli otpješačiti do centra grada. No, kako smo kampove tražili u zadnji tren, imali smo sreće što smo ih uopće uspjeli rezervirati. Vrijeme Uskrsa omiljeno je doba za ljubitelje ovakvog načina putovanja pa se za rezervacije treba pobrinuti ranije.

Predivna Sienna

Kako smo Firencu posjetili više puta, za naše sljedeće odredište izabrali smo Siennu, definitivno najljepši toskanski grad. Naša nas je aplikacija i ovaj put dovela do odredišta – parkinga u centru grada na kojem je dozvoljeno parkiranje kamperima. Sienna me osvojila svojim stoljetnim ulicama, trgovima punim ljudi i predivnim vidicima. Krovovi od crvene opeke čine kontrast bijelom pročelju katedrale. Popeli smo se na toranj Torre del Mangia i uživali u očaravajućem pogledu na poznati trg Piazza del Campo. Pogled se pružao od podnožja crkve, do toskanskih brežuljka i zaseoka. Kao da imate cijelu Toskanu na dlanu.

Do vrha tornja dolazi se uskim stubištem na kojem se jedva možete mimoići. Posebno je teško osobama malo jače konstitucije. Iako pomalo klaustrofobičan osjećaj, u svakom slučaju vrijedio je truda! I opet red razgledavanja, red slikanja. Zasluženi odmor uz pravi talijanski sladoled i kavu na glavnom trgu, kao što i priliči pravim turistima. Ipak nas je čekao dug put prema sjeveru i Veneciji.

I za kraj Venecija

U pokrajinu Veneto stigli smo u večernjim satima, nakon duge i naporne vožnje. Zastoji na autostradi zbog radova na cesti (kojih u Italiji uvijek ima), ali i nesreće i jako nevrijeme potpuno su nas iscrpili. Jedva smo dočekali dolazak u kamp Miramare. Kad sam, predajući dokumente na recepciji, upitala gdje se nalazi brodski terminal s kojeg kreću brodići za Veneciju, saznala sam da smo rezervirali pogrešan kamp. Rekli su nam da se to često događa jer postoje dva kampa s imenom Miramare. Ovaj u kojem smo „zapeli“ udaljen je 60-ak kilometara od Venecije,“, a drugi je na samom terminalu. Morali smo prenoćiti i ujutro potražiti najbliži i najbolji način za posjet gradu.

Putem naše aplikacije pronašli smo parking za kampere na samom brodskom terminalu u Fusini. Od tuda smo ugodnim turističkim brodićem doplovili do najpoznatijega grada na vodi. Šetnja venecijanskim ulicama, fotografiranje za uspomenu, talijanska hrana, gondole, kupovina suvenira… Redoslijed možda i nije tako doslovan, no kao da je to važno. Bitan je ukupni doživljaj! Dok su djevojčice zainteresirano birale suvenire za mame, tate, braću, sestre, bake i djedove, mi smo uživali na suncu uz čašu opojnog talijanskog vina. No povratak u stvarnost bio je neminovan, pogotovo ako ta stvarnost znači prelazak s ugodnih 25 stupnjeva Celzijusa, na niskih 5 koliko nas je čekalo doma.

Ono čega smo se najviše pribojavali na ovom putovanju kamperom, pokazalo se zapravo jednostavnim – poput pražnjenja tankova s vodom, kemijskog wc-a, malog prostora, pronalaženja parkinga… Otkrili smo da je ovaj vid putovanja jako popularan i jednostavan, pogotovo kada vodite djecu koja su uvijek umorna, žedna, gladna, ili moraju na „jedno mjesto“. Kuća na kotačima omogućava vam potpun komfor i ispunjava sve potrebe, a brige su puno manje kada sve imate uza se.

Kamper i putovanja

Nakon što smo prošli „dječje bolesti“ prvog putovanja kamperom, spoznali smo nekoliko bitnih stvari. Ako vam kamp služi samo za spavanje, jer dolazite u kasnim večernjim satima, a odlazite ranom zorom, radije birajte specijalna parkirališta za kampere koja nemaju sanitarije (ionako ih imate u kamperu), u kojima je noćenje triput jeftinije. Ako pak želite uživati u svim popratnim aktivnostima pojedinog kampa, poput roštiljanja, druženja s prijateljima i uživanja u prirodi, svakako unaprijed rezervirajte mjesto, jer oni najljepši i najpopularniji često su rasprodani. Želimo vam da vaše prvo kamper iskustvo bude jednako pozitivno kao i naše!

Kraj.

Ukoliko vam se svidjelo naše putovanje po Italiji, pročitajte i kako nam je bilo na proputovanju od Miamia do Key Westa

Kako vam se sviđa članak?