Pogled na plažu s koje se puštaju kornjače u more

Pet od ukupno sedam živućih vrsta morskih kornjača obitava upravo na Šri Lanki

Zelene kornjače, leatherback, oliveridley, loggerhead i hawksbill, nesu jaja na području Kosgode i Kalpitiye. Zato je tu pokrenut i projekt njihove zaštite (Turtle Conservation Project – TCP).

Centar u Kosgodi

Morske kornjače sve donedavno bile su jako ugrožena vrsta, jer ih je lokalno stanovništvo oduvijek koristilo za jelo. Od kornjačina mesa kuhala se juha, a posebno su na cijeni kornjačina jaja. Oklop se koristio za izradu suvenira. Danas je zakonom zabranjeno loviti i jesti kornjače, no njihova jaja još se uvijek mogu naći na lokalnim tržnicama. Uzrok tome je nedosljednost zakonskih propisa koji su zaštitili meso kornjače, ali ne i jaja. Stoga centri za zaštitu kornjača nastoje otkupiti od lokalnih ribara i preprodavača što veći broj jaja, koje zatim pohranjuju u pijesak, na farmama u sklopu svojih centara. Također se brinu o ozlijeđenim kornjačama te onima s uređenim manama.

Turistima je dopušteno promatranje i puštanje mladih kornjača u more. Jedan od najpoznatijih centara je onaj u Kosgodi, u kojem smo i sami pomogli 3 dana starim kornjačicama da nađu put do oceana. Zanimljivo je da se u ovaj centar možete prijaviti i kao volonter, pa tako na koristan i zabavan način provesti godišnji odmor.

Izlet čamcem

Izlet u Kosgodu možete spojiti s izletom čamcima po rijeci Madu. Ploveći rijekom i njezinim rukavcima, pred vama će se stvoriti neki novi prizori. Majmune ćete gledati odozdo, isto kao i varane, kingfishere i ostala bića koja se skrivaju u krošnjama šume mangrova. Zavlačeći se u rukavce i među korijenje ovih izuzetno korisnih šuma (koje ujedno štite obalu od mogućih tsunamija), u vodi ćete vidjeti i mnoštvo riba i rako – kao u nekom riječno-morskom akvariju.

Kraj.

Ako vam se sviđa druženje sa životinjama pročitajte i naš putopis sa Floride

Kako vam se sviđa članak?